Villaépület az erdő szélén

Villák kúriák

2012 december

Az utca felől, déli irányba lejtő meredek terepre terveztem ezt a nagyméretű villát. A látványvédelmet, és a kilátás védelmet is figyelembe vettem a villaépület terepre ültetésekor. Az utca felől az épületnek csak a földszintes tömege látszik, a 2 állásos garázzsal. A tereplejtés kedvező lehetőséget biztosított arra, hogy a nagyméretű tömeget vertikálisan is szétválasszam egymástól, továbbá a telek szélességét kihasználva a tömegeket horizontálisan is megmozgattam, így a megmozgatott tömegek mögé jól el tudtam rejteni a villaépület valódi méreteit, továbbá a kedvező kilátás, a kedvező égtáj felé nagyon sok helyiséget tudtam megnyitni.

Az épület a völgy felől nézve, a hátrahúzott tömegek miatt belesimul a környezetébe. A telken a családi házat szabadon álló elhelyezéssel terveztem, ennek megfelelően az oldalkertek felé is ki lehetett alakítani értékes homlokzatokat, és az oldalkertekben is el lehetett ültetni a területen honos növényeket.

Az épületen több meghatározó részletet is megterveztem: virágvályú – kő mellvéd, kő burkolatok, fa nyílászárók, zsalugáterek, a speciálisan rakott, eresz nélküli kolostorcserép fedés, a cseréppel borított kémények, a fedett és az oszlopsorral lehatárolt nyitott teraszok, a vakablakok, és a különböző méretű nyílászárók tagolják és teszik változatossá a homlokzatokat. A villaépület 400 m2 hasznos alapterületén az egyterű, de mégis egymástól jól lehatárolható nappali – étkező – konyha, pihenő szoba, nagyméretű kamra, több szoba, vendégszoba, több fürdőszoba, kondi helyiség, szauna, bortároló, növény és kerti bútor tároló, gardróbok, mosóhelyiség, és 2 lépcsőház van elrejtve. Az épületben 2 kandalló is készült. A kedvező kilátás felé, a déli oldalról, erkélyek, és teraszok ölelik körbe az épületet.

Az épület a völgy felől nézve, a hátrahúzott tömegek miatt belesimul a környezetébe. A telken a családi házat szabadon álló elhelyezéssel terveztem, ennek megfelelően az oldalkertek felé is ki lehetett alakítani értékes homlokzatokat, és az oldalkertekben is el lehetett ültetni a területen honos növényeket.

Az épületen több meghatározó részletet is megterveztem: virágvályú – kő mellvéd, kő burkolatok, fa nyílászárók, zsalugáterek, a speciálisan rakott, eresz nélküli kolostorcserép fedés, a cseréppel borított kémények, a fedett és az oszlopsorral lehatárolt nyitott teraszok, a vakablakok, és a különböző méretű nyílászárók tagolják és teszik változatossá a homlokzatokat. A villaépület 400 m2 hasznos alapterületén az egyterű, de mégis egymástól jól lehatárolható nappali – étkező – konyha, pihenő szoba, nagyméretű kamra, több szoba, vendégszoba, több fürdőszoba, kondi helyiség, szauna, bortároló, növény és kerti bútor tároló, gardróbok, mosóhelyiség, és 2 lépcsőház van elrejtve. Az épületben 2 kandalló is készült. A kedvező kilátás felé, a déli oldalról, erkélyek, és teraszok ölelik körbe az épületet.

TOVÁBBI FOTÓK