Ajánlások tervezéshez

Budakeszi családi házunk tervezésére kerestünk egy helyi építészt.

Ajánlás alapján kerestük meg Mártonffy István építészmérnököt. A megvásárolni kívánt telek előtt találkoztunk. A tervezésre jogszabályváltozás miatt extrém rövid határidő állt rendelkezésre, ami szinte megoldhatatlan feladat elé állította az építészt. István gyors reagálása, világos kommunikációja, elkötelezettsége, és az, hogy folyamatosan készítette, és e-mailen küldte a munkaközi terveket nekünk, lehetővé tette hogy elkészüljön a tervdokumentáció a kitűzött határidőre.

Szakértelméről annyit, hogy az utcai homlokzatot módosítani szerettük volna, de csak hozzávetőleges elképzelésünk volt arról, mit is szeretnénk látni, mire István 30 percen belül 10 különböző verziót dolgozott ki, amit döntésre kínált, így már könnyen ki tudtuk választani a legjobbat.


Kreativitása, precizitása, szakértelme, világos kommunikációja miatt bátran tudjuk ajánlani bárkinek.

Sz. G. Liza és N. Attila

A legjobb szívvel ajánljuk munkádat mindenkinek.

A tervezés az alapja az építkezésnek, ezzel nem árulunk el nagy titkot. Minél alaposabb és átgondoltabb a tervezés, annál inkább lesz elképzeléseinknek megfelelő az elkészült ház. Amikor Istvánt megbíztuk készülő családi házunk terveinek elkészítésével, nem gondoltuk, hogy mennyire mély és interaktív lesz ez a folyamat. István már a tervezés elején ismertette velünk az engedélyeztetés és tervezés menetét, és a helyi építési szabályzat által előírt követelményeket személyesen is egyeztette az önkormányzati előadóval, így pontosan láttuk az elérendő célt. Beszélgetéseink során először felmérte igényeinket, elképzeléseinket, a funkcionalitást és a stílust illetően, és ennek alapján készültek el az első tervek. Hosszú folyamat eredményeként jutottunk el a végeredményhez, ami tükrözi elképzeléseinket, ugyanakkor figyelembe veszi a telek és a környezet adottságait is. Az energiatakarékossági szempontok – az ésszerűség szempontjait is figyelembe véve – maximálisan érvényesülnek a tájolás, az építészeti megoldások és a fűtési rendszer vonatkozásában. Az engedélyezési terv minél gyorsabb elfogadásában is jelentős segítséget nyújtott.

Az engedélyezési terv elfogadását követően őt bíztuk meg az építészeti kiviteli tervek elkészítésével és a többi tervezői szakág összefogásával. Munkastílusa, miszerint az tervek elkezdése és véglegesítése előtt is összehívta az összes szakági tervezőt, nagyon hatékonynak bizonyult. István rendkívüli alapossággal mérte fel igényeinket, olyan részletekre világított rá, amit még mi magunk sem gondoltunk át, és segített a megfelelő döntések meghozatalában. A tervezés során folyamatos volt a kommunikáció közöttünk és a szakági tervezők között, és más szakágak esetén is mindig kérhettük István tanácsát. Így a kész terveket valóban magunkénak érezhetjük.

Ezek után nem meglepő, hogy őt bíztuk meg készülő családi házunk kivitelezésének műszaki ellenőrzésével is. Mivel a kiviteli terveket is ő készítette, illetve irányította, teljesen tisztában van az elvégzendő feladatok részleteivel. Bár a kivitelezővel kapcsolatban is jók a tapasztalataink, fontos a külső kontroll, az egyes munkafázisok ellenőrzése. István az ellenőrzés során rendkívül alapos, következetesen számon kéri a megfelelő minőségű munkát, az elvárt követelményeket. Mindezt olyan stílusban teszi, hogy a munkakapcsolat a kivitelezővel konstruktív marad. Megnyugtató számunkra, hogy munkájának következtében biztosak lehetünk, hogy az építkezés során abszolút a megrendelő érdekeit képviseli a megfelelő minőségű kivitelezés biztosítása érdekében. Az esetenkénti helyszíni ellenőrzés mellett az általunk küldött képek alapján folyamatos nyomon követést biztosít.

Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy ilyen építészmérnököt választottunk, jó szívvel ajánljuk Istvánt  mindenkinek!

T. Mari, és T. Botond

Miért pont Mártonffy István építészmérnök?

Az első közös munkánk vele a családi házunk volt, ahol úgy ajánlották, majd az első bemutatkozó látogatásunkon nagyon jó benyomást tett ránk, precizitásával, felkészültségével.

A tervezési folyamat része a gyakori, heti tervegyeztetések, amik konstruktívak voltak, mindig elkészültek az előző héten megbeszélt munkarészek, az esetleges javítások át voltak vezetve. Soha nem éreztem, hogy feleslegesek lettek volna az egyeztetések, mindig előrevitték a tervezési folyamatot, és nem a végén csodálkoztam, hogy az elkészült terv köszönő viszonyban sincs az elképzeléseimmel, lehetőségeimmel.

Az ingatlanberuházói éveim alatt sok tervezővel dolgoztam és sokat küszködtem a tervezők alkotói szabadságával, értem alatta, hogy a beruházói igények háttérbe szorításával szárnyaltatták képzeletüket. Istvánnal való közös munkánkban ebből nem voltak súrlódások. Megértette és elfogadta, hogy adott költségvetésből dolgozunk és az adott anyagi keretekből hozta ki mindig az építészi maximumot. Vele mindig, mint generál tervezővel szerződtünk, ő hozta az alvállalkozó tervezőket, akiket jól kézben tartott. A tervegyeztetéseken az alvállalkozó tervezők (gépészet, villamos, statika) is mindig részt vettek. Ez is különleges eljárás, mert a legtöbb esetben nem is ismertem a többi tervezőt, hanem kész terveket szállítottak.

A kapott tervek minősége jó volt. A kivitelezők kevés hibával találkoztak, a tervezésből eredő pótmunkák mértéke is az elfogadható 3 %-on belül volt. Én a költségvetéseket 3 %-os tartalékkal terveztem, innen van ez a szám.

A legtöbb projektünknél, illetve a családi házunk építésénél is felkértem Istvánt a műszaki felügyelet ellátására. Sokan megberzenkedhetnek ettől, hiszen a tervező, hogy a terv hibákat eltussolja a kivitelezővel nagyon elnéző lehet műszaki ellenőrként. Istvánnal nem így történt. Egyrészről, mert jók voltak a tervek, másrészről, mert korrekt ember. A közösen elkészített tervek egyértelműen a beruházói szándékot tükrözték, ezért ezek pontos betartatása a beruházási program sikerének kulcsa is volt. István teljes erejével azon volt, hogy a tervek megfelelően megvalósuljanak.

Fontos kérdés egy tervezési folyamatban a tervezői díjazás. István tervezői díja mindig ár-érték arányos volt. A tervezői díj megfizetését követően is készséggel és gyorsan elvégzett esetleges módosításokat, hibajavításokat.

Mindenki számára tudom Istvánt ajánlani, aki igényes, személyre szabott tervet szeretne egy olyan tervezési folyamat végén, ahol a kölcsönös megelégedettség mellett különleges és mély emberi kapcsolat segíti a megbízó álmainak kiteljesedését.”

S. Tamás

Túlságosan határozott elképzelések nélkül, illetve egymásnak kissé ellenmondó igényekkel indultunk neki a tervezésnek.

de elejétől fogva úgy éreztük, hogy Istvánnál jó kezekben vagyunk. István tapasztalatának köszönhetően ügyesen hozta ki belőlünk, mit tartunk igazán fontosnak és bár a tervezés egy innovatív feladat, pontosan tudtuk, mi lesz a következő lépés és mikor. István mindenben tartotta magát az eredeti megállapodásunkhoz és végtelen türelemmel kész volt többször majdnem előröl kezdeni, amikor valamiért erre kényszerültünk. A folyamat végén olyan tervek születtek, amelyeket az építkezésig elővéve mindig jó érzés fogott el!

N. László, és Kriszta

A Welcome Építész Iroda, illetve Mártonffy István első munkája számomra a háromszintes irodaházunk kiviteli tervezése volt.

Ekkor megismertem arról az oldaláról, hogy a feladatot a legapróbb részletekre is odafigyelve, precízen elvégzi. Ezt követelte meg az általa irányított szaktervezőktől (statikus, gépész, elektromos) is.

A Velencei tó közelében, egy tanyán megvalósuló családi házunk építésekor az engedélyezési tervet is Istvánnal készítettük el. Örömmel fogadta, hogy az utóbbi időben uralkodó, számomra idegen „mediterrán” stílussal szemben egy, a közeli faluhoz illeszkedő, hagyományos magyar épületet szeretnénk kapni, használni. Én úgy fogalmaztam, hogy a családunkkal egy kisnemesi kúriára gondoltunk. Illeszkedni kellett a tanya meglévő épületéhez is, amely az új lakóépülettel egybeépülve, kiegészítő funkciókat (garázs műhely, kazánház, tárolók) lát el. István jól ötvözte a hagyományos formavilágot a mai kor kényelmi, energiatakarékossági követelményeivel. Alapossága sokat segített az engedélyezési folyamatban, minden szükséges iratra, hozzájárulásra előre felhívta a figyelmünket, így ezek beszerzése nem okozott késedelmet. A kiviteli tervezés során ismételten megmutatta precizitását. Néha már úgy éreztem, hogy fölösleges a sok egyeztetés a résztvevőkkel (a szokásos szakágakon kívül itt már belsőépítész is volt), de mindig kiderült, hogy csak így lehet olyan tervet megalkotni, aminek kivitelezésekor ütközések, hibák nem, vagy csak elhanyagolható számban fordulnak elő. Azért, hogy még kevesebb gond lehessen, Istvánra bíztuk a kivitelezés ellenőrzését is. Azzal kezdte, hogy egy részletes tervismertetést tartott a kivitelezőnek. A későbbiek során pedig alaposan, folyamatában ellenőrizte a munkát. Így sok olyan kivitelezői hibát szóvá tett (pl. szigetelések hibás részlet megoldásai), ami felett én elsiklottam volna, de később nagy gondot és jelentős javítási munkákat okoztak volna.

Ezek után nem volt kétséges, hogy az irodaházunk bővítésének tervezését, művezetés keretében a kivitelezők ellenőrzését is ő és munkatársai végezzék el. Nem is csalódtunk benne, megelégedésünkre végezte el a munkát. Nyugodt szívvel ajánlom, hogy mind tervezési, mind műszaki vezetői feladatok ellátására. Ezt bizonyítja, hogy jelenleg újra dolgozik számunkra, a családi házunkat bővítjük egy 140 m2-es fürdőház szárnnyal, ennek tervezése folyik.

K. László

A tervezés során a munkáddal az első perctől elégedett voltam.

A személyes szimpátiát igen könnyen megnyered, munkádat hitelesen és színesen mutatod be. A profizmus érződik a határozottságodon és ez a legjobb meggyőző hatás. Körültekintően és az igényeket minden szinten figyelembe véve folyt az egyeztetés, a laikus ötletek és hozzászólások iránt is nagy türelemmel viseltettél mindvégig. Azért volt különleges a tervezési folyamat, mert azt éreztem, hogy mindenben egy hullámhosszra kerültünk, az ötletek a fejemben, majd a papíron szinte ugyanúgy jelentek meg. Az évek során kialakult beleérző képességed, empátiád és a Téged jellemző érzékenység lehetővé tette, hogy a tervezés során könnyen megértsük egymást és így a lehető leghatékonyabb legyen az együttműködésünk. Jó szívvel ajánlom a munkádat mindenkinek, aki minőségi és tökéletes tervezést szeretne, akinek öröm az együttműködés és nem a feladatot látja csak a tervezésben, annak okán, hogy teljesen elégedett voltam az első perctől kezdve, pedig magam is tökéletességre törekvő és az építészet, lakberendezés iránt érdeklődő vagyok, így igényes és hibátlan munkát értékelek csak ennyire.

V. Jutka

Nagyon szerettünk együtt dolgozni Mártonffy István építészmérnökkel.

Nagyon érdekes megtapasztalás volt, már a TERVEZÉS kezdeti szakaszában is, hogy a tervezett lakóház minden részletét papíron is meg kellett személyesíteni, tetszett, hogy ki tudtál szabadítani a saját földhöz ragadt állapotunkból, és általad el tudtunk szakadni az előzményektől! Tetszett a rugalmasságod és a megbízhatóságod, megfelelő volt számunkra a tervezői díj. Biztonságban éreztük magunkat, amit az általad végzett kivitelezés ellenőrzése nyújtott számunkra az építkezés teljes ideje alatt! Ha még nem köszöntem meg elégszer, most ismét megteszem! KÖSZÖNÖM István!

O. Liza, és Sz. Péter

Az első családi házam, életem egyik nagy szerelmével 17 évig éltem együtt.

hatalmas, de mégis formás, minden porcikájában esztétikus, nyugalmat áraszt, kedves hajlataival a nap minden percében átölel, mindene megvan, amire legmerészebb álmaimban vágytam. Mielőtt bárki rosszra gondolna, elárulom, hogy a házamról beszélek ilyen lelkesen. Istvánt a kilencvenes évek közepén kerestük meg a kéréssel, hogy tervezze meg leendő családi fészkünket. Stabil szakmai tudással, és óriási türelemmel vezetett végig bennünket a tervezési szakaszon. Nagyon szép időszak volt. Elképzeléseink mentén határozottan rajzolódott ki a jövő, az a családi ház, amelyben 3 generáció 17 évet élt le úgy, hogy egyszer sem furakodott elő a gondolat, hogy valamit másképp kellett volna csinálni. Funkcionálisan és esztétikai szempontból egyaránt tökéletesen “alkalmazkodott” néha igencsak zűrös életünkhöz.

B. Szofi

Istvánt meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki igényes, élhető, személyre szabott otthonra vágyik!

Istvánt meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki igényes, élhető, személyre szabott otthonra vágyik!

Mi azért Őt választottuk, mert az újjáépítésre ítéltetett gyönyörű régi házunk korábbi felújítási tervei is az Ő munkáját dicsérték.

Nagyon hamar közvetlen viszony alakult ki Istvánnal, ami megkönnyítette, hogy belátást nyerjen életünkbe, és ténylegesen az igényeinknek, vágyainknak megfelelő elképzelést vázolhasson, álmodhasson meg nekünk.

Miután a végleges tervek elkészültek, azután sem engedte el a kezünket: a kivitelezés során a kezdetektől az építkezés legvégéig szakmai segítséget nyújtott nekünk.

Amikor megszületett a "mű", együtt örült velünk.

Nagyon szeretjük a házunkat, és sokan dicsérik mind külsejét, mind belső tereit, atmoszféráját tekintve.

Köszönjük a sikeres  együttműködést!

Szabó Krisztina és Császár Zoltán